Het ziekteverzuim in België blijft onrustwekkend stijgen volgens Jobat. Het middellange verzuim - tussen 1 maand en 1 jaar - stijgt van 2,95% naar 3,04%, vooral in Vlaanderen (+ 3,8%). Ondanks de stijging van 10% bij de jongeren jonger dan 30 jaar is deze leeftijdscategorie toch nog het vaakst middellang afwezig op het werk. Vooral bij bedienden is de stijging het grootst.
De Menselijkheid in Bedrijven Ontbreekt
Hoewel de cijfers een somber beeld schetsen, geloof ik niet dat het probleem alleen te wijten is aan de jongere generaties of aan bedienden. De jongeren die ik coach, tonen keer op keer dat ze gemotiveerd zijn en hard willen werken aan een duurzame toekomst. Ze hebben de ambitie, maar worden vaak geconfronteerd met een systeem waarin de menselijke waarde niet meer centraal staat. Bedrijven hebben de neiging om de slinger te ver door te slaan naar efficiëntie, groei en winst, zonder aandacht voor de mens achter de werknemer.
Het leven is meer dan werken en te waardevol om in de middelmatigheid te blijven hangen.Nicole V.
Er is dringend behoefte aan een nieuwe bedrijfsfilosofie, eentje waarin menselijke waardigheid en respect voor het individu weer centraal komen te staan. Want zoals we weten, wordt de economie door mensen gemaakt, en iedere mens is uniek en verdient die waardigheid. We moeten af van de term "war for talent" en leren meer liefde voor talent te tonen, zowel op individueel als collectief niveau.
Het Bedrijfsleven Kan Het Niet Alleen. Waar wringt het schoentje dan?
De huidige crisis waarin we ons bevinden, is niet zozeer een crisis van tekorten, maar een crisis van hebzucht. Onze onhoudbare consumptiecultuur is onlosmakelijk verbonden met de stijging van het ziekteverzuim. De meeste werkenden willen meer dan alleen een goedbetaalde baan of materieel succes. Ze zoeken ook zingeving in wat ze doen en willen een positieve bijdrage leveren aan de wereld. Dat vraagt om moed, moed om anders te denken, buiten de gebaande paden te treden, en de huidige gemakzucht achter zich te laten.
En dat brengt ons bij een diepzinnige vraag: Wat is werkelijk belangrijk voor de toekomst van onze bedrijven en onze samenleving? Willen we blijven vasthouden aan een systeem dat mensen opbrandt, of gaan we op zoek naar een duurzamere, humanistische aanpak?
De Relatie tussen Economie en Humanisme
Er is een fundamentele relatie tussen economie en humanisme. Dit humanisme is de sleutel tot een betere toekomst waarin niet alleen economische groei centraal staat, maar ook de groei van het individu. Een van de hoopvolle tekenen van verandering die ik recent zag, is een HR-manager die niet langer CV’s als startpunt van het aannameproces gebruikt. In plaats daarvan nodigt ze elke sollicitant uit voor een gesprek, puur uit respect voor de moeite die iemand heeft genomen om te solliciteren. Dit soort stappen kunnen een positieve wending betekenen in de manier waarop bedrijven omgaan met hun werknemers.
Maar dit alleen is niet genoeg. Hoe kunnen we het humanisme in de kern van onze economie verankeren? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat bedrijven zich niet alleen richten op winst, maar ook op de mensen die hen die winst brengen?
Naar een Duurzame Toekomst
De jonge generatie is niet alleen geïnteresseerd in het najagen van korte termijn successen of enkel materiële rijkdom. Ze willen een betekenisvol leven leiden en bijdragen aan een betere wereld. Kijk eens naar de acties van Rutger Bregman, rond morele ambitie.
Dit alles vraagt om een herziening van onze huidige maatschappelijke en economische structuren. Zoals de filosoof Alicja Gescinska aangeeft, gaat het om een transformatie van "middelmaat tot meesterschap". We moeten streven naar een duurzame toekomst waarin humanistische waarden centraal staan.
En dan komen we bij een laatste, essentiële vraag: Zijn we bereid om onze huidige levensstijl op te geven ten gunste van een toekomst die recht doet aan de planeet en aan de generaties na ons? Het antwoord op deze vraag zal bepalen of we werkelijk klaar zijn voor een nieuwe manier van leven en werken.
Tijd voor Moed en Verandering en Morele Ambitie
Het is duidelijk dat het ziekteverzuim in België meer is dan een kwestie van gezondheidsproblemen. Het wijst op een dieper liggend probleem in onze maatschappij en bedrijfswereld, waar de menselijke maat verloren dreigt te gaan. Nieuwe initiatieven tonen dat er een andere weg mogelijk is, één waarin zingeving, respect en duurzaamheid voorop staan. Het is tijd voor moed om dit pad te bewandelen en samen te bouwen aan een toekomst die niet draait om hebzucht, maar om betekenis.
Wat een mens tot mens maakt, is niet alleen dat hij geld heeft, rijk is en zo waarde geeft aan zijn eigen leven maar ook dat hij voortbouwt op de inspanningen van de generaties voor hem en een duurzame toekomst laat zien voor de volgende generatie.Nicole V.
Sta vandaag nog stil bij de manier waarop jouw bedrijf of organisatie omgaat met zijn werknemers. Zet de eerste stap naar een humanere werkomgeving en een duurzamere toekomst. Wat kun jij doen om het verschil te maken? Deel je ideeën, ga in gesprek met je team, en begin een positieve verandering van binnenuit.