Hoe begin ik een verbindende communicatie in 5 stappen? De vaardigheid om een impactvolle conversatie te starten.

Hoe begin ik een verbindende communicatie in 5 stappen? De vaardigheid om een impactvolle conversatie te starten.

Je ontmoet plots de relatie van je leven. Onverwachts uit het niets en nu sta je daar met je mond vol tanden. Je staat vlak bij maar je staat perplex en kan geen zinnig woord uitbrengen. Herkenbaar?

Hier volgen enkele eenvoudige stappen om meteen verbinding te maken.

STAP 1 : Lees de omgeving en speel hierop in. Begin vanuit een eenvoudige situatie waarbij je gesprekspartner kan aansluiten.

Je bent bijvoorbeeld op een nieuwjaarsreceptie en er is net een speech geweest. Probeer hierover iets zinnigs en positiefs te vertellen. Start dus met social talk. Of de omgeving waarin jij en je partner zich bevinden spreekt tot de verbeelding. Zeg dan meteen wat je er zo leuk aan vindt. Eindig altijd met een open vraag zodat je connectie meteen aan het woord komt.

STAP 2 : TAG de naam van je partner want meestal dragen de deelnemers een naamkaartje. Vanaf dat moment kan je mekaar aanspreken met de voornaam. Dat maakt het meteen veel persoonlijker. Weet dat het de bedoeling is om je relatie beter te leren kennen en hem of haar nieuwsgierig te maken.

Wat vind de deelnemer van het event? Wat heeft jouw relatie tot hier gebracht? Wat spreekt hem of haar aan?

STAP 3 : Wees opmerkzaam voor het non-verbaal gedrag van je deelgenoot. Let ook op dat van jou!

Je merkt dat zij lacht of een gesloten/open houding aanneemt als je iets zegt. Wordt er gespiegeld dan weet je bijna zeker dat je verbinding maakt. Probeer zelf ook te glimlachten want niets is zo deugddoend als de warme glimlach van een mens.

Voeg ook altijd iets positiefs toe waaruit je respect voor je partner blijkt. Dat kan gemakkelijk door op een of andere manier door te vragen of je eigen interesse te tonen. Je kan voorzichtig aanhalen dat je geboeid bent door datgene wat je partner doet en dat je er meer over wilt weten. Als je de kans krijgt om jezelf de presenteren en wat jij voor andere mensen kan betekenen dan is dat een uitgelezen moment om te doen. Alleen als je deelgenoot erom vraagt. Wees attentvol voor kleine details. Een das of sjaaltje dat iemand draagt of een bemerking dat die persoon gemaakt heeft en dat jou geïnspireerd heeft. Het moet wel oprecht zijn en authentiek want niets is zo vervelend als een gespeelde act. Iedereen kan dat doorprikken.

STAP 4 : Hou het eerste contact KORT, KRACHTIG en BETEKENISVOL.

Zakenmensen of VIPS hebben het druk, heel druk. Ze werken meestal met een overvolle agenda en zij willen ook graag nog andere contacten leggen. Zorg voor een warm oogcontact en een eerste goeie indruk maar blijf niet plakken. Wees voorzichtig met fysiek contact binnen de comfortzone. Niet alle partners zijn daar gelukkig mee. Een knikje, schouderklopje of cultuurgebonden handgebaar is soms heel betekenisvol. Sommige culturen hebben een eigen gebaar.

STAP 5 : Onderbreek je gesprekspartner niet en laat hem minstens voor 80% van de tijd aan het woord. Valt er een stilte, geen erg. Sommige deelnemers hebben denktijd nodig. Gun hen die kostbare tijd om te reflecteren en om alles in zich op te nemen. Soms zegt een stilte meer dan 1000 woorden. Het meest waardevolle geschenk dat je iemand kan geven is aandachtig zijn zonder een oordeel te vellen.

Succes en laat ons gerust weten wat jou deze tips heeft opgeleverd. Heb jezelf nog een belangrijk aandachtspunt, wij horen het graag.

Verbindende groetjes,

Nicole V.

Chief officers for happy profit

happy worker, happy customer, happy profit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *