De uitdaging voor vrouwelijk leiderschap! Een top 5!

Het is tijd om “the glass ceiling” te doorbreken. Elke stap naar meer gelijkheid tussen man en vrouw is een goede stap. Er is nog steeds een “gap” tussen de lonen. Maar hoe overkomen we nu dit en andere obstakels?

1. Work-life-balance. Wij werken 2 keer zo hard. De ganse dag staat volgepland met taken voor de organisatie en thuis wacht nog een hele waslijst om te doen. Wij beseffen maar al te goed dat we dat niet kunnen volhouden. Wij mogen niet verwachten dat onze werkgever daar iets kan aan doen.

Maak dit tenminste bespreekbaar bij je verantwoordelijke.

2. Vrouwen krijgen steeds meer taken bij. Of ze nemen toch steeds meer taken aan. Managers zullen extra taken blijven geven zolang ze op tijd worden afgewerkt. Dus hoe meer je effectief afwerkt, hoe meer taken je erbij krijgt.

Betrek je verantwoordelijke bij je takenpakket en geef zicht op je prioriteiten en totaal takenpakket.

3. Krijg je ook het gevoel dat je er niet bij hoort? Besef dan dat meer vrouwen worstelen met dit gevoel. Velen onder ons beseffen dat ze anders behandeld worden. Meer inspanningen moeten leveren om geloofwaardigheid op te bouwen. Uit ervaring kan ikzelf genoeg voorbeelden geven. Wie hier een gesprek over wilt, kan via de chat aanmelden.

Sluit je dan aan bij een community waar je ambassadeurs of gelijkgestemden vindt.

4. Onderhandel je voorwaarden en condities. Vrouwen vinden het normaal dat hetgeen hen wordt voorgesteld ook geaccepteerd moet worden. Niets is minder waar. Al tijdens een sollicitatiegesprek kan je je condities onderhandelen. Dus zeg niet meteen JA tegen elke uitdaging of kans. Maar bepaal voor jezelf wat de voorwaarden of het loon moeten zijn. Er zijn voldoende tools beschikbaar via het internet waar je onderzoek kan doen. Vrouwen zijn bang van onderhandelen of conflicten. Gebruik tijdens je onderhandeling veel facts & figures.

Zet vooral je sterke kwaliteiten in het licht en onderhandel. Denk daarbij ook aan je soft skills en vorige realisaties.

5. Bang van het B-woord? Bitch, Bossy, etc. besef dan dat je er zeker niet komt met iedereen te pleasen. Respect kan je nu eenmaal niet kopen of onderhandelen. Dat moet je verdienen. En geloof mij, zolang je authentiek bent en je missie en visie duidelijk stelt, zal je ook medestaanders vinden. Of zeg gewoon tegen jezelf. Ik trek het mij niet aan. Lig er niet van wakker. Of als je er toch wakker van ligt, bespreek het dan met diegene die het gezegd heeft.

De kunst is vooral om gebalanceerd leiding te geven en bekijk het vanuit verschillende invalshoeken.

Hoe doorbreek je de mythe?

Last but not least, moedig jongvolwassene, jonge vrouwen aan om succes in de brede zin van het woord te bekijken. Succes is voor iedereen anders. Het start al bij de opvoeding. Laat je zoon, zoon zijn en je dochter, dochter zijn. Dat betekent ook dat zij voor niet traditionele richtingen mogen gaan tijdens hun opleiding.

Passie is all you need. You can make it anyway. Just Rock.

Wil je nog een aantal uitdagingen delen of tips meegeven, gebruik zeker onze chatbox.

Warme groeten

Nicole Vranken

nicole.vranken@venditioplus.be

Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker