Wat als werken geen energie meer geeft?

Waarom doe ik wat ik doe? Medewerkers zijn op zoek naar zingeving. We dreigen allemaal te verzinken in de computer, onze tablet, smartphone of Ipad. Alsof we geprogrammeerd worden van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Het elektronisch tijdperk en de periode van robotica zijn al geruime tijd bezig. Hoeveel medewerkers zijn dagelijks uren bezig om data in te voeren om dat beest te voeden?

Waar blijft de geestelijke uitdaging?

Bore-out, je hoort het meer en meer, alsof het iets gewoon geworden is. Is het verwonderlijk dat velen willen terugkeren naar de basis? Van alle klanten die ik begeleid en waar we gaan zoeken naar wat ze willen, stel ik vast dat zij op zoek zijn naar zingeving. 15 % van de medewerkers vervelen zich kapot op het werk. (bron : cijfers van de VDAB)

Is er een simpele oplossing? Soms wel maar meestal niet. Er zijn wel eenvoudige acties waarmee je jezelf terug kan opladen. Ook als je overweegt om toch in je gouden kooi te blijven.

Je handen gebruiken om je creativiteit aan te wakkeren.

Zo geraak je uit de sleur. De sleur van het routinewerk of het bandwerk aan onmenselijke ritmes. Handenarbeid of het simpelweg werken in de tuin of het poetsen van je huis is het meest eenvoudige, natuurlijke, effectieve middel om je geestelijk te verlichten. Een wetenschappelijke studie, uitgevoerd door de Britse universiteiten van Westminster en Essex, bewijst dat slechts 30 minuten per week doorbrengen in je tuin al een positief effect heeft op je mentale gezondheid.

Het verlicht en geeft een uitermate goed gevoel. De monniken weten dat al eeuwen. Ze staan vaste uren op het veld om tot rust te komen. Om fris en helder aan de slag te kunnen. Wil ik je aanraden om terug op het veld te staan? Wel neen, denk eens wat je allemaal wel nog met je handen kan doen.

  • Handen kunnen schrijven wat je denkt en je geest verlichten,
  • Handen kunnen tonen wat je voelt. Ze kunnen schilderen en muziek maken.
  • Handen kunnen een vermoeide geest weer tot leven brengen.
  • Handen zijn je gegeven om voeling te behouden met de natuur en met je medemens.
  • Handen kunnen spreken en ze zeggen soms meer dan 100 woorden. Een zachte aanraking, een schouderklopje, een helpende hand uitsteken.
  • Handen kunnen op onvoorstelbare wijze bewegen van binnenuit zonder energie van buitenaf te nemen.
  • Handen kunnen creëren

Werken met je handen kan heel verlichtend zijn en bevordert de menselijke waardigheid. Je ervaart meteen het geluk om iets te creëren en er ook plezier aan te beleven.

Door het geestdodende ritme in vele organisaties, de zinloosheid en de nutteloosheid van zoveel taken en opdrachten, gaat de vreugde van de arbeid verloren.

Handen zijn je gegeven om plezier te schenken en te ontvangen. Door ze te gebruiken zowel thuis als op het werk, kan je jezelf weer opladen.

Het geeft verrassend veel energie.

Zoek je hulp om weer meer in harmonie met jezelf en de omgeving te leven, bezoek dan onze website of neem contact via chat, mail of het contactformulier.

Warme groeten

Nicole Vranken

nicole@venditioplus.be

http://www.venditioplus.be/service/avatar-crib/

Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker