Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een coach voor. Alsof de mensen zichzelf niet meer kunnen be-helpen. Alsof iedereen hulpbehoevend is geworden. Een verhaal van effectieve noodzaak of luxe ? Het klinkt natuurlijk wel hip als je kan zeggen dat je een persoonlijke coach gehad hebt, die 500 euro/halve dag vraagt.
Met 160.000 zijn ze ondertussen al. Dat is 1/3 van de zelfstandigen. Een enorme stijging tegenover 2016. Maar liefst 25%. Dat tegenover 384.427 vergoede werklozen.
Iedereen kan het woord consultant of coach op zijn voordeur hangen of op zijn naamkaartje zetten. Er is geen kader voor. Er zitten prutsers tussen, geloof dat maar. Onlangs verscheen er nog een krantenartikel ivm de wandel-bos coach, waar dan ook nog eens subsidies aan gekoppeld waren.
De psychologen en therapeuten zijn er allesbehalve gelukkig mee.
Wat is het verschil in deze beoefenaars?
Een coach richt zich in feite tot gezonde mensen. Mensen die hulp inroepen om ergens beter in te worden, zonder dat ze ziek zijn. Bij Venditio+ regelen wij altijd een intake-gesprek waarbij wij expliciet checken of de deelnemer wel geholpen is met onze diensten als business -of sales coach. Zit de coachee in een depressie of burn-out dan laten wij dat aan gespecialiseerde opgeleide mensen over.
Een psycholoog en therapeut zijn daartoe veel beter opgeleid. Want het is niet omdat iemand een burn-out gehad heeft dat die persoon ook de geknipte coach is om de coachee te helpen. Wij coachen in het participerend leidinggeven, dynamiseren van groepen en het wegwerken van bevooroordelend luisteren. Daarvoor passen wij het 4-oren model van Rosenberg toe (Bron: Geweldloze Communicatie van Marshall B. Rosenberg)
Het aantal coaches zegt ook wel iets over de huidige relaties tussen mensen. ER wordt geen tijd meer besteed aan empathisch luisteren.
Onbevooroordeeld luisteren, is een kunst van het hoogste niveau.
We lachen wel met de wandel-bos coach maar in feite neemt die persoon een taak over van een ouder, partner of collega-leidinggevende, waar de coachee niet terecht kan met zijn verhaal. Om welke reden dan ook. Niemand geeft graag toe dat er iets scheelt.
Misschien is dat ook wel een verklaring waarom zoveel mensen hun heil zoeken in een coach. Een betrouwbare coach kan onbevooroordeeld luisteren en is een geleider om de coachee zelf aan het denken te zetten. Een coach lost eigenlijk niets op, maar laat andere mogelijkheden zien en zorgt voor nieuwe perspectieven.
Kies dus een coach die je helemaal kan begrijpen en die betrouwbaar is.
1. Vraag rond in je onmiddellijke omgeving. Er zijn meer mensen die in een coachingstraject zitten.
2. Werk samen met een coach, gekozen vanuit je hart en niet vanuit je denken. De klik moet er zijn van begin tot einde.
3. Er moet een intake-gesprek aan het traject voorafgaan. En er moet een uitstap mogelijkheid zijn.
4. Omschrijf heel goed je doel. Waar wil je op het einde van het traject staan. Bespreek dit en kijk samen of het haalbaar is. Formuleer het SMART. (specifiek, meetbaar, aanvaardbaar, realistisch en in tijd)
5. Een sessie is gemiddeld 1 uur maar kan ook 3 uren omvatten, als er voldoende afwisseling voorzien wordt.
6. Vraag om een maximale confidentialiteit. Liefst op papier.
7. Google je coach en kijk wat zijn achtergrond is.
Laat je dus zeker niet coachen in het leidinggeven als de coach zelf nooit een groep aangestuurd heeft. Of neem geen business coach die nooit zelf een business gerund heeft. Zie hier hoe wij dit aanpakken.
Al krijg ik hierover geregeld reacties, waarbij lezers aanhalen dat je niet verkouden hoeft te zijn om de cliƫnt te begrijpen. Misschien ! Laat gerust jouw mening horen. Ik ben er alvast heel benieuwd naar.
Met welke coach heb jij samengewerkt? En hoe heeft hij jou geholpen?
Groetjes,
Nicole V.
Chief officer for happy profit
nicole.vranken@venditioplus.be