Hoe omgaan met overvloed ? Pira-minderen om gelukkiger door het leven te gaan.

Bedenk eens wat allemaal op je takenlijst staat? En wat je allemaal ervaart als zijnde, dat moet nog en dat moet tegen...

Er is een overvloed aan taken, spullen, opdrachten, deadlines. Multi-tasken zeggen ze dan, maar volgens mij bestaat dat niet. Wat vind jij belangrijk? Wat zijn je priorteiten? Waar word je gelukkig van?

Ga er eens rustig bijzitten en dat minstens 1 keer per jaar. Zeker op een dag als vandaag. Schrijf je persoonlijk "mission statement" uit. Dat kan je gebruiken om je focus te houden.

Bedenk wat je vijf belangrijkste prioriteiten zijn en zeg neen tegen al het andere. Om je een idee te geven, hier zijn mijn 5 belangrijkste doelstellingen.

1 Zorgen dat ik gezond en gelukkig blijf. Voldoende tijd om te slapen, te sporten en mijn soulmates of vrienden te ontmoeten. Ik zeg bewust neen tegen alle andere evenementen. Hoe leuk ze ook mogen zijn. Want als ik dit eerste niet heb, kan ik al de rest ook niet tot een goed eind brengen.

2 Er zijn voor anderen. Mijn gezin is mijn belangrijkste netwerk. Ik hou dan ook steevast tijd voor hen in mijn agenda vrij. Zij zijn in belangrijke periodes maar zeker ook in moeilijke tijden van mijn leven, mijn grootste fans. Dus ik koester zeker mijn belangrijkste ambassadeurs.

3 Mijn eigen branding via social media, website en blogs bijhouden. Mijn "Frequently Asked Questions" ivm business development systematisch aanvullen. Dit om mijn mini-bedrijfje levend te houden en mezelf een loon te kunnen uit betalen.

Om deze tijd en activiteiten werkelijk in overeenstemming te kunnen brengen, wil ik de mythe doorbreken waar wij constant mee opgezadeld worden.

Leugens over schaarste. Er is niet genoeg.

De macht van geld en hebzucht. Meer is beter.

Het is nu eenmaal zo en ik kan er niets aan veranderen.

Hoe gelukkig ben jij op dit moment ? Durf jezelf deze vraag te stellen Testje

4. Om je tijd in overeenstemming te brengen met je eigen waarden, is het raadzaam om er ook écht tijd voor te maken. Ook zal je de belemmerende gedachten moeten loslaten dat meer, beter is. Want ik heb ervaren dat het anders ook kan.Gebruik wat je hebt. Dat vertaal ik graag naar - laat je niet alle marketingtools aanpraten- maar kies bewust je kanalen en maak daar optimaal gebruik van. Een goeie marketingmix kan al vanaf 3 verschillende communicatiekanalen. Als ze mekaar maar versterken.

5. Deel of ruil | "give and gain". Ik geef mijn partners advies maar krijg er ook heel wat voor terug, waarvoor dank.

Koop een tweedehands IPhone. Het hoeft geen nieuwe te zijn. Sommige vind je via Internet en kosten maar een fractie van de oorspronkelijke aankoopprijs. En hoe minder je uitgeeft, hoe minder je weer hoeft te werken om juist dat te betalen.

Hetzelfde principe geldt ook voor alle rommel die je toelaat om in je huis of op je werkplek binnen te komen. Verwijder zo snel mogelijk alle fysieke rotzooi uit je omgeving. Ruim elke dag je bureel op. Zorg dat alles een plekje heeft. Dit kost wellicht maar 5-10 minuten per dag maar het bespaart je een enorme mentale druk in je hoofd. En onnodig zoekwerk.

Opgeruimd leven en werken, geeft ruimte.

Hoe minder spullen je binnenlaat, hoe meer vrijheid je voor jezelf creëert.

Laat je inspireren door David Allen Getting Things Done

Kijk ook eens naar hoe duur is gratis eigenlijk?

Het allerbelangrijkste, zet alle onnodige media-en geluidsprikkels af. Deze zorgen enkel voor onnodige onderbrekingen en lichte stress. Op deze manier word je alleen maar afgeleid en geraakt het échte werk niet af.

Word jij soms 's nachts wakker omdat je vergeten bent om iets te doen? Verminder dan mentale en fysieke rommel en maak een plan. Wetenschappers beweren dat onvoltooide taken, piekeren veroorzaken. Dit zou een manier zijn van je onderbewustzijn om je eraan te herinneren dat dat alsnog onafgewerkt is gebleven. Onderzoek heeft uitgewezen dat een plan maken ervoor zorgt dat de meest belangrijkste zaken wel degelijk gedaan worden en dat geeft een zalig geluksgevoel.

Plan ook weer niet teveel. Ga voor het beter-dan-niets-planMaak je plan visueel en zet het op een plaats waar je eraan herinnerd wordt. Ik ben absoluut voorstander van allerlei internet tools zoals "Trello" en toch werkt dat niet voor mij. Als beelddenker heb ik vooral tekeningen, schema's en beelden nodig. Zo staat mijn weekdoelstelling recht voor mij als ik op kantoor werk.

Genoegen nemen met minder en genieten van alles wat "wel in overvloed" aanwezig is, maakt gelukkig. Contentement zo zei mijn overgrootmoeder is de basis van een gelukkiger leven. Zij had toen nog geen kennis van een vreemde taal maar wel veel levenswijsheid.

Warme groeten,

Nicole V.

Chief Officer for happy profit.

Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker