Waarom loopbaanbegeleiding soms niet werkt en welzijnsbegeleiding altijd?


Je kan het vergelijken met een doktersbezoek. Je komt eraan met een probleem en de dokter zegt meteen dat je een kinesist of psychotherapeut nodig hebt. Zo lijkt het soms met de promotie van loopbaanbegeleiding. Ik zou het graag anders zien.

Loopbaanbegeleiding is een geweldig hulpmiddel om jongvolwassenen te ondersteunen in hun keuzes, hun eigen levenskeuzes wel te verstaan. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de overheid de loopbaancheques heeft afgeschaft voor die groep van mensen die er het meeste belang bij hebben. Inclusief de werkzoekenden want die hebben ook geen recht op loopbaancheques. 

Het zou veel beter als welzijnsbegeleiding voorgesteld worden.

Ik ben een participatieve coach die jongvolwassen begeleid op hun pad naar meer zelfbewustzijn en ik laat het aan andere specialisten zoals psychologen of therapeuten om zieke mensen verder te helpen. Bij venditio+ checken wij altijd of de kandidaat (m/v/x) gezond is en vrij van medicatie. Wij richten ons uitsluitend naar gezonde jongvolwassenen die voelen dat er iets niet meer klopt. Zij hebben de veerkracht nog om proactief te werken en vinden hun eigen welzijn prioriteit nummer één. Wij werken bijgevolg niet reactief maar preventief.

De nieuwe generatie is op dat vlak veel bewuster dan de babyboomers. We mogen niet vergeten dat de overgrote meerderheid van de Millennials kerngezond is. Al lijkt het soms in de berichtgeving alsof iedereen wel de een of andere afwijking of stoornis heeft.

Van alle kandidaten die ik al begeleid heb, merk ik dat de loopbaan zelden het kernprobleem is. De meeste deelnemers uit ons traject "een nieuwe start in 100 dagen" zijn hun evenwicht kwijt, de harmonie met hun directe omgeving en hebben niet voldoende ruimte of tijd om zich terug op te laden. Zij krijgen zoveel prikkels binnen, hebben keuzestress en kunnen zich moeilijker focussen. 

Sommigen hebben relatieproblemen en weten maar al te goed wat ze moeten doen maar ze durven niet te beslissen. Ze vinden geen steun in hun netwerk. Als ze al een netwerk hebben.

Welzijnsbegeleiding houdt in dat we kijken waar het schoentje wringt in het dagelijkse leven en dat op alle vlakken. Wij gaan voor een holistische aanpak.

Waar zijn de jongvolwassenen het minst tevreden over en als je daar dan op doorvraagt dan kan de slechte prestatie op het werk het gevolg zijn van een mismatch met hun dagelijks leven en hun waarden. Iemand vroeg mij onlangs of ik niet bang was om opdrachten te verliezen, nu de coachees maar 11 euro moeten betalen voor een bezoek aan de psycholoog. Waarom zou ik daar angst voor hebben?  Dat is nooit onze doelpubliek geweest. 

Bij Venditio+ richten wij ons naar gezonde jongvolwassenen tussen de 18-27 jaar die willen investeren in zichzelf om levenslang inzetbaar te blijven.

Ze leren gaandeweg het volgende, geschreven en voorgedragen door  Gitte. Met speciale dank voor haar inbreng.

EEN NIEUWE START··

De Avatar Crib of een nieuwe start in 100 dagen is een actief work-out programma. Het is gericht naar kandidaten die hun eerste werkervaring achter de rug hebben. Het steunt jongvolwassenen in hun verder ondernemerschap.

Wat heb ik geleerd en neem ik mee?

Teken je eigen pad uit

➤Je leert vanuit je eigen waarden en normen te leven en je doel stap voor stap te bereiken via visualisaties. Binnen de 100 dagen ben je daar waar jij wilt zijn. Je krijgt de gelegenheid om los te laten wat jou geen energie geeft. Je leert je focus in te stellen op wat voor jou waardevol is en gelukkig maakt.

➤ Je ontdekt dat het leven een rollercoaster is en beoefent de kunst om ervan te maken met de beste versie van jezelf. Je wordt een star in “mastermind”. Je leert je gedachten in positieve zin te managen ondanks de tegenslagen.

➤ Je vindt je weg in de complexe zakenwereld en aanvaardt dat iedereen verschillend is. Je bouwt je zelfvertrouwen op zodat je weer goesting krijgt om te doen waar je goed in bent.

➤Je gaat creatief aan de slag met je eigen levensverhaal en weet dat in te zetten voor een betere wereld. Voor jezelf, je netwerk, je klanten, je medewerkers en je community.

➤ Je leert value selling in alle domeinen. Jezelf presenteren, verbinden met klanten, collega’s, partners etc. Persoonlijke Branding en je eigen stijl ontwikkelen. Je wordt een authentieke leider.

➤ Je wordt media-wijs en gaat informatie op een zorgzame manier kwalificeren want niet alles wat je hoort of leest, is wat het is. Zo gebruik je waardevolle informatie om voor jezelf en je community in te zetten op social media.

➤Je beoefent de kunst van “Gung Ho”. Japanse principes die een houvast zijn in moeilijke periodes. Je beleeft de ware energiebronnen voor succes door te doen ipv te proberen.

Gitte A.

Elk programma is anders. Het is maatwerk want geen enkele kandidaat is hetzelfde.  Elke cent die je in jezelf investeert, verdien je binnen de kortste keren dubbel terug. Je leert bewuster keuzes te maken in lijn met je waarden, talenten, verwachtingen en doelstellingen. Je groeit dribbel per dribbel zo schreef Romelu Lukaku.

Door middel van open gesprekken (off- en online), analyse, spel en visualisaties krijg je een helder beeld van de stappen die je kan nemen. Leiderschap is beslissen om je leven in handen te nemen en bewuste keuzes te maken waar je verantwoordelijkheid voor kan en wil afleggen.

Vraag hier vandaag nog je gratis intakegesprek aan want praten daar begint elke relatie mee. Wij spitsen alvast onze oren om jouw verhaal te horen.

Tot binnenkort

Nicole V.

Chief officer for happy profit.

Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker