TOP VIJF Soft Skills voor levenslange inzetbaarheid.


Ik zie in mijn eigen netwerk schoolcollega's terug die er niets van bakten in het onderwijs maar  toch heel verrassend uit de hoek zijn gekomen en een zeer gewaardeerd loopbaanpad hebben. Herkenbaar; ook in jouw vriendenkring? Als je nagaat dan zijn dat niet toevallig ook de meest sociaalvaardige collega's. Zij hebben geen diploma maar wel de juiste skills. The survival of the friendliest, misschien?.

Het wordt  hoogtijd, zo denk ik dan dat we het diploma-fetisjisme achter ons laten en mensen met de juiste soft skills kansen geven ongeacht leeftijd, afkomst of kleur. Het gun-en kansenmodel als nieuw business model voor meer menselijkheid en het wegwerken van de krapte op de arbeidsmarkt. Denk daarbij aan de jonge dame Amanda Gorman die tijdens de inaugeratieceremonie van Joe Bidden kwam speechen. Ze deed het toch maar!

Er zijn genoeg rolmodellen die zonder diploma een geslaagde carrière hebben of het nu met of zonder BTW is, iedereen kan ondernemer worden van zijn eigen levenspad. 

Welke skills zijn fundamenteel volgens het Wereld Economisch Forum?

Het Wereld Economisch Forum stelt deze lijst voor. Ik pik er graag mijn TOP 5 favorieten uit.

1. Analystisch denken en innovatie

2. Levenslang leren en eigen leerstrategieën ontwikkelen

3. Technologische gebruik, monitoring en controle

4. Kritisch denken en kunnen analyseren

5. Creatief leren en originaliteit

Soft Skills voor jou en mij, daar hoort zeker kritisch denken bij.
Soft Skills voor jou en mij, daar hoort zeker kritisch denken bij.

Deze laatste is écht mijn dada, ik hou ervan om bestaande structuren in vraag te stellen, om te experimenteren en te  pionieren. Dat vergt soms veel energie zonder de definitieve uitkomst te kennen. Vanuit mijn zelfmanagement werkboek goedzoeker of goudzoeker, deel ik graag met jou de 5 stappen van creatief leren.

VIJF trappen naar meer creativiteit en creatief-leren.

Hoe laat ik perfectionisme los? boek hier

Eerste stap : Sta open voor nieuwe ideeën, reageer enthousiast en vol belangstelling als er nieuwe zaken op je pad komen. Zeg niet Ja maar.....zeg WEL, Ja en...Dat lijkt gemakkelijk maar is het niet. We vallen te snel in oude denkpatronen. Het was vroeger zo en dat heeft gewerkt maar werkt dat nu nog? Waarom zien zoveel nieuwe ideeën het daglicht niet?

Tweede stap : Kom uit je eigen denkkader of stap uit je eigen comfortzone en laat je inspireren door nieuwigheden, oplossingen van anderen. Lees eens een boek of ga eens naar een netwerk buiten je eigen kennisdomein.

Derde stap : Combineer nieuwe zaken of bestaande oplossingen. De drinkyoghurt Fristi is zo ontstaan. Experimenteer en probeer het uit. Word co-creator door te sparren met anderen.

Vierde stap : Kom zelf met ongebruikelijke concepten. Alles verandert en snel, ook klanten en hun behoeften. Kom ook weer recht als het nieuw idee niet aangenomen wordt. Uiteindelijk is er niets gebeurd. Misschien is het momentum nog niet goed.

Vijfde stap : Laat je niet ontmoedigen na de eerste mislukking, heb voldoende veerkracht en begin opnieuw en opnieuw, leer doe en doe opnieuw @eennieuwestart. 

Om trends bij te houden  is een nieuwe denkwijze nodig en dat begint met falen te omarmen want dat bestaat niet. Falen is enkel een leermoment. Bereid zijn om stap voor stap te komen tot een nieuwe oplossing voor een nieuw probleem, daar ligt de uitdaging voor een nieuwe wereld in 2025. Daar nodig ik je graag voor uit.

Creatief-leren is sommigen gegeven, anderen kunnen het leren als je bereid bent je perfectionisme los te laten. Wil je hier zelf mee aan de slag gaan, lees dan zeker één van mijn werkboeken.

Mijn kerstgeschenk aan jou, geldig tot 30/1/2022.

Heb je moeite om je perfectionisme los te laten? Boek dan je gratis live-chat-gesprek. Dit is mijn kerstgeschenk aan jou. Door samen te praten, komen we samen tot nieuwe inzichten voor meer uitzichten. Benieuwd?Ik kijk er alvast naar uit.

Warme kerstgroeten en fijne eindejaarsfeesten

Nicole V.

Chief Officer for happy profit

Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker