Hoe je ondernemend kunt zijn zonder een ondernemer te worden: Tips en tricks!


Sta jij ook wel eens voor een groep jongvolwassenen? Als ondernemer voor de klas onder de vlag van Vlaio, is het mij altijd een eer om zoveel nieuwsgierigheid te zien. Het is al het vijfde jaar dat ik jongeren met veel plezier inspireer en motiveer om ondernemend te zijn en te beginnen met ondernemer te worden van hun eigen levenspad, het IK-BEDRIJF. 

Wat ga ik worden? Kiezen hoort bij het leven en daar verantwoordelijkheid voor nemen getuigt van leiderschap.

Wist je dat wij meer dan miljarden keuzes maken in ons leven? Eens verkeerd kiezen hoort daar bij. Dat is normaal en de kunst is om ermee te jongleren. We lijden soms aan disneyficatie, (een prachtig woord dat ik las in @flow) alsof alles altijd rozengeur en maneschijn is. Leer niet om te werken maar werk om te leren en leer van je fouten.

Elke student heeft één of meerdere talenten. Ieder talent telt en we hebben ze allemaal nodig in deze digitale wereld. 

De vragen die jongvolwassenen stellen, het zijn échte levensvragen, juweeltjes.

Waarom heb jij je bedrijf opgericht? Hoe ben je op het idee gekomen? Wat vind je het leukste aan ondernemerschap? Waar haal je de meeste voldoening uit? Welke keuzes waren moeilijk/gemakkelijk? Wat zou je een startende ondernemer aanraden? Over welke competenties moet een ondernemer beschikken? Welke doelen wil je bereiken en welke eerste stap ga je zetten? Ik weet nu nog niet wat ik wil worden.... Welke keuzes moet ik volgend jaar voor het hoger onderwijs maken?

Vooraleer ik deze vragen beantwoord, vertrek ik vanuit hun eigen IK-bedrijf. Hoe is dat op dit moment georganiseerd?

Begin met het organiseren van je eigen IK-BEDRIJF voor meer succes.
Begin met het organiseren van je eigen IK-BEDRIJF voor meer succes.

Analyseer, onderzoek, exploreer en experimenteer en neem ACTIE. Want hoe zou ik moeten weten wat jij wilt en waar je naartoe gaat, als je het zelf niet weet? Welke levensjuwelen draag je momenteel?

JUWEEL 1  : Alles begint met je brein. Hoe werkt je brein? Onze gedachten zijn onze dagelijkse pop-ups maar we zijn onze gedachten niet.  Alleen de optimisten zullen overleven, zo schreef Phil Bosmans en hij had gelijk. Zorg ervoor dat je positief in het leven staat en dat je je brein voedt met bloemen ipv onkruid.

JUWEEL 2 : Wat maakt je gelukkig?  Waar sta jij op de geluksladder? Op een schaal van 0-10 waar bevind jij je? Wat beïnvloedt jouw niveau van gelukkig zijn?

JUWEEL 3 : Wat zijn je eigen waarden? Wat zijn de wortels van je eigen levensboom? Als je boom in de verkeerde omgeving staat, zal hij geen vruchten afleveren. Een appelboom geeft appels, geen kersen. Wees dus de sappigste appel aan de appelboom.

JUWEEL 4 : Hoe bepaal je jouw korte termijn doel, hoe behaal je een levensdoel? Hoe beklim je een berg? Geniet van het proces en de weg ernaar toe.

Dribbel per Dribbel, zoals Romelu Lukaku het schreef en je bent al iemand. Ieder mens is een creatief proces (Filosoof Gerbert Bakx). Je leeft naar je toekomstige ik (Becoming van Michelle Obama)
Dribbel per Dribbel, zoals Romelu Lukaku het schreef en je bent al iemand. Ieder mens is een creatief proces (Filosoof Gerbert Bakx). Je leeft naar je toekomstige ik (Becoming van Michelle Obama)

Het grootste verschil tussen een ondernemende medewerker en een ondernemer vertel ik a.d.h.v. het personage Sjef uit het praktijkboek  "Vrij om te zijn". 

Bestel één van de praktijkboeken

Niet alle ondernemende jongeren zullen ondernemers worden. Er zijn  1.18 miljoen zelfstandigen in België tegenover 11.56 miljoen Belgen. Dus tel maar uit. Dat percentage is relatief laag. 

Waarom kiezen zo weinig mensen ervoor om ondernemer te worden?

Als zelfstandige draag je alle risico's, je kan bij momenten in grote onzekerheid leven en je moet rekenen met onverwachte kosten of opportuniteiten waar je dan de man- of vrouwkracht niet voor hebt. Dat is het grootste verschil. Je moet kunnen bufferen, schakelen en terug schakelen. Bijkomend moet je een kunstenaar zijn in het uitbouwen van een goed netwerk en ook graag net-werken om duurzame relaties uit te bouwen. Je reputatie opbouwen en daar heb je tijd voor nodig.

Dus ondernemer worden is niet iedereen gegeven maar ondernemend zijn kan iedereen, je kan het alleszins leren. Het is keuzes maken, je rol opnemen en daar verantwoordelijkheid voor dragen. Heb je vernieuwende ideeën en denk je dat er een markt voor is? Kan je dat rendabiliseren en hier eventueel investeerders voor vinden? Ben je bereid om het financieel risico te nemen? Of is dat toch een brug te ver?

Krijg je daardoor veel te veel stress, ga dan voor ondernemende medewerker en bewijs een dienst aan de klanten van de organisatie door gelukkig in het leven te staan. Want gelukkige mensen zijn een kado aan de samenleving. Start met het organiseren van je eigen IK-bedrijf want werken is zoals sporten, je wordt er beter in naarmate dat je oefent. Ondernemen is een power skill dat kan met of zonder B.T.W. nummer.

Twijfels? een nieuwe start in 100 dagen

Willen starten en altijd blijven dromen om ondernemer te worden en nooit de stap zetten dat zijn gemiste kansen waar je later misschien spijt van krijgt.

Be ready to start.

Nicole V.

Happy worker | happy customer | happy profit

Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker