Waarom 17 januari de meest deprimerende dag is? #soft skills


De eerste  weken van januari maken wij allerlei beloftes aan onszelf. We kruipen in de pen, stellen doelstellingen op, formuleren wensen die we willen realiseren of dromen waar we willen op inzetten. 

Waar ontspoort de trein en hoe krijgen we die terug op de rails voor meer vreugde en energie zodat jij geen enkel jaar nog een blue monday hebt?

L I F E  H A C K S  

Onze doelstellingen zijn te hoog gegrepen. We houden geen rekening met feitelijkheden waar we niet omheen kunnen.  Een dag telt immers maar 24 uren, je kan er niet meer van maken. Daarvan hebben we minstens 7-8 uren slaap nodig. De meesten toch en om gezond te blijven moeten we ook nog eten, want zonder deze energiebron, kan je niet presteren. Er zijn 52 weken in een jaar, waarvan 4-6 weken verlof. Tel maar!

Doelstellingen worden alleen maar geformuleerd op werk en carrière niveau, terwijl er andere domeinen zijn waar we best een goed evenwicht in bewaren. Een holistische aanpak binnen onze levenswijze omvat ook 

  1. Financiën : Je kan jezelf de vraag stellen wat is genoeg voor mij en mijn gezin om een kwalitatief leven te leiden? Meer, meer, meer is niet altijd beter, beter, beter.
  2. Gezondheid : Kan ik 30 minuten per dag uittrekken voor een wandeling/yoga/meditatie etc.
  3. Familie en vrienden : Wil en kan ik mijn direct sociaal netwerk voldoende en op regelmatige basis onderhouden, want zij zijn mijn grootste fans/ambassadeurs. Verbinding is belangrijk.
  4. Liefde en romantiek : Hoe kan je de relatie met je partner weer vuur inblazen? Als je geen partner hebt, liefde vind je overal en in alles. Een dier kan ook veel aandacht en liefde geven. Dier en mens voelen mekaar soms heel goed aan.
  5. Persoonlijke groei : Op welke domeinen wil ik groeien? Lees je wel iets buiten je werkdomein?
  6. Ontspanning en plezier : Waar kan ik eens goed om lachen? Wanneer en hoe kan ik mijn zorgen loslaten en wegzinken in een ander verhaal?
  7. Maatschappelijke bijdrage: Hoe kan ik mij meer gewaardeerd voelen? Het verenigingsleven biedt zoveel kansen en opportuniteiten.  Zij zullen je met open armen ontvangen. Misschien wil je wel aansluiten bij de grootste vrouwenorganisatie van Vlaanderen. Of zoek je een netwerk dat aansluit bij je dromen.

De sleutel tot geluk en succes is meer dan alleen werken of een carrière uitbouwen. Het is alle bordjes in de lucht houden die jou ook energie en plezier geven. Energie krijg je door te investeren in je gezondheid, samen met familie en vrienden genieten en ontspannen en duurzame relaties uit te bouwen. Daar staat geen leeftijd op. Blijf ook enthousiast over de andere domeinen buiten werk en carrière.

Vison Board van Lisa: een jongvolwassene die als onderwijzeres werkte.
Vison Board van Lisa: een jongvolwassene die als onderwijzeres werkte.

Een belangrijke soft skill die ons helpt om verder te tekenen aan ons levenspad is vooral het enthousiasme behouden van een beginner tot op de dag van de realisatie. Want het kostbaarste in het leven is je dromen volgen met heel je hart zonder een doorgedreven fixatie op het eindresultaat.

Als je dat kan loslaten dan zijn er doelen en passie in je leven. Je raakt niet uit evenwicht en hebt geen last van druk, spanning en uitputting. Tevredenheid over hetgeen je stap voor stap wel bereikt op meerdere gebieden en voelen dat je gewaardeerd wordt, dat zijn echte levensjuwelen. Voldoende medeleven en goedheid voorbehouden voor jezelf en jezelf een goed mens voelen. Dat is het schoonste geschenk dat je jezelf en anderen kan geven.

Je hoeft niet zo bijzonder te zijn om een goed mens te zijn. Goed zijn is al goed genoeg!

Nicole Vranken

Chief Officer for happy profit.

Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker