Er zit meer leiderschap in je medewerker dan dat je denkt #soft skills


Dat was een uitspraak van een ceo die ik tijdens een bedrijfsevent ontmoette. Daar wilde ik meer over weten dus ik ging op zoek naar onderzoeken die meer inzichten gaven over innovatief leiderschap. Goodhabitz,  één van mijn favoriete partners,  gaf er een uniek webinar over. Ik neem je mee op ontdekking.

Hybride leiderschap is een kans, een opportuniteit waarbij bedrijven efficiënter, duurzamer en future-proof kunnen werken. Deze gedachten had ik al eerder neergepend maar nu is er ook een onderzoek naar gedaan i.s.m. markteffekt. Zij hebben meer dan 11.000 deelnemers ondervraagd waarvan meer dan 1.000 Nederlandstaligen tussen de 25-55 jaar.

1/5 van de medewerkers wilt alleen nog uitsluitend telewerk doen. Dat betekent ook dat 4/5 voor hybride werken kiest en regelmatig op kantoor wilt zijn. Hybride werken is het resultaatsgericht werken en leidinggeven op basis van vertrouwen en dialoog. Je werkt vanuit verschillende werklocaties met anderen samen en blijft verbonden dankzij technologie en fysieke samenkomsten.

80-85 % wilt dat thuiswerken blijft. 21% zegt dat de relatie met de leidinggevende is verbeterd en 58% beweert dat er geen verschil is maar 21% verklaart ook dat de relatie veel beter zou kunnen om niet te zeggen verslechterd is met de leidinggevende.  Belgische medewerkers sturen aan op een gepaste opleiding voor leidinggevenden omdat zij niet de juiste soft skills hebben om voldoende verbinding tot stand te brengen en een sociaal netwerk/community uit te bouwen voor meer verbinding. 

Welke skills zijn er dan wel nodig voor de komende jaren?

Het is natuurlijk een uitdaging om via thuiswerken toch die verbinding te behouden en een teamgevoel te creëren. Sommigen kunnen dat ook niet al was er geen thuiswerk. Het wordt alleen maar uitdagender om het tot stand te brengen op afstand. Hiervoor is inspirerend en creatief leiderschap voor nodig met sterke communicatieve en digitale vaardigheden.

Organisatorische en digitale vaardigheden upskillen is aan te raden. Want je ziet soms wel wat! Digitale tools die niet optimaal worden ingezet. De basis is er wel maar weet de leidinggevende van alle mogelijkheden en kan hij die ook inzetten om het doel te halen? Digitale tools optimaal inzetten en daarin opnieuw opleiden is geen overbodige luxe. De kunst is ook om hulp te vragen als teamleader of als organisatie.

Graag meer info over digitaal werken

Welke medewerkers wil je in je team? Dappere leeuwen of slapende schapen?
Welke medewerkers wil je in je team? Dappere leeuwen of slapende schapen?

Wat kan je ondernemen om het sociaal contact met je team te verhogen tijdens het hybride werken?

Ik zag hoe anderen het aanpakten. Ver hoef je het niet altijd te zoeken integendeel. Bedrijven die internationaal werken en geen tijd kunnen of willen verspillen aan nutteloze vergaderingen, verre verplaatsingen enz. waren er al voor de crisis optimaal mee bezig.

TIP 1 Organiseer virtuele coffee-breaks met teamgenoten op vaste tijdstippen via break-out-rooms. In TEAMS van Microsoft kan dat.

TIP 2 Faciliteer het sociale netwerk door communities te bouwen. Je hoeft dat niet allemaal zelf te doen, laat een teamgenot misschien eens het initiatief nemen. Je zou verbaasd zijn.

TIP 3 Stimuleer een gezonde work-life basis en maak afspraken zodat iedereen ook nog voldoende ME-time behoudt. Druk druk druk is niet altijd goed goed. Het creatieve brein wilt ook wat. Zoals wij onze spieren trainen tijdens het sporten zo zouden wij ook best ons brein trainen (pre-frontale cortex is er voor iets).

TIP 4  Pak ook eens de telefoon om spontaan te checken hoe het met de medewerker gaat. Maar ook visa versa, hoe gaat het met de leidinggevende.

TIP 5 Trek de kaart van het ABC werkgeluk. Geef de medewerker voldoende autonomie om zijn werk zelf te plannen, betrek hem bij beslissingen die een impact hebben op zijn leven en maak hem competent om zijn taken, rollen en verantwoordelijkheden goed uit te oefenen.

(gebaseerd op het ABC geluk van geluksprofessor LIeven Annemans)

Last but not least, TRUST is al there is. Vanuit wantrouwen kan je geen team aansturen integendeel. Teamgenoten die voldoende vertrouwen ervaren en met de digitale tools goed overweg kunnen, zeggen dat zij op afstand bijzonder goed geïnformeerd zijn en dat de informatie transparant circuleert. Dat is één belangrijk element van EMPOWERMENT. 

INSPIRE PEOPLE TO LEARN, GROW and TEACH them to INSPIRE OTHERS.

Hoe ervaar jij het nieuwe werken? Wij zijn benieuwd naar jouw inzichten.

Een nieuwe start in 100 dagen

Succes alvast.

Nicole V.

Chief officer for happy profit

0476/87 24 50

Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker