Hoe je het podium steelt zonder te stotteren: De ultieme gids.


Presenteren en spreken voor publiek is een stuk jezelf durven laten zien en dat vergt moed en doorzettingsvermogen.  Het komt niet vanzelf. Iedereen worstelt er wel mee want je wilt je publiek ook niet teleurstellen.  Hier vind je interessante TIPS van mijn collega-toastmaster Carine Helsen, mijn persoonlijke buddy sinds 2021.

Wie Carine Helsen is en waarom ik haar helemaal vertrouw als personal coach? Lees haar missie in deze korte post.

Carine Helsen, collega toastmaster
Carine Helsen, collega toastmaster

Mijn eerste ervaring (Nicole V.).

Ik herinner mij nog de eerste keer dat ik voor een zaal cursisten stond in de Kinepolis. Een kikker in de keel, knikkende knieƫn en een eentonig stemniveau. Was dat saai, zeg..... ik zou het niet willen terugspoelen. Ondertussen ben ik al een stuk verder maar het is nog niet helemaal wat het moet zijn. Alle begin is moeilijk en ik ga ondanks alles toch doorzetten.

Alle begin is lastig en alles is eerst moeilijk vooraleer het gemakkelijk wordt.

Dat ondervond ik onlangs nog toen ik in het openbaar sprak. Mijn opdracht was om iets over mezelf te vertellen. De reactie achteraf was niet wat ik gehoopt had. Ze hadden meer verwacht en nu lees je hier ook waarom.

Vraag feedback en vraag altijd door want anders leer je nog niets.

Ik wilde deze keer wel echt alle feedback ten gronde analyseren en een aantal concrete tips op een presenteerbladje krijgen. Gelukkig had ik mijn lievelingstoastmaster en collega Carine Helsen die mij de volgende tips gaf. Ik ben haar heel dankbaar en ik geloof dat jij als lezer daar ook iets mee kan. Dus here we go...

Gouden tips voor iedereen die impactvoller voor publiek wilt spreken.

Oefening : bekijk het filmpje en noteer de verbeterpunten.

Durf jezelf te laten zien; Speakerscorner aan de Beemdgalm

TIP 1 : Waarom sta je hier en wat wil je bereiken? Wat moeten je toehoorders onthouden? Dat is de belangrijkste vraag van heel de speech.

Mijn uiteindelijke boodschap is onvoldoende overgekomen.

Ik wou mijn waardering uitspreken over Caroline Pauwels en vooral haar possibilisme in de laatste dagen van haar leven.  Ze heeft zich in moeilijke omstandigheden toch zeer betekenisvol naar anderen opgesteld. Zo wil ik ook jongvolwassenen blijven inspireren in de laatste fases van mijn leven. Dat ze vol verwondering blijven over hun lichaam, hun kansen en mogelijkheden. Dat kwam er te weinig uit. Dat had ik mogen herhalen of meer in de verf zetten om deze boodschap over te brengen.

Dat had ik gekund met bijvoorbeeld een oneliner als afsluitstuk zoals; het gaat niet over wachten totdat iets beters voorbij komt maar om leren te dansen met de kansen in het leven en dat op elke leeftijd. 

TIP 2 : Ik moet de gebaren tonen alsof ik in het publiek zit. Dus de tijdslijn die ik met mijn handen teken van links naar rechts, moet eigenlijk andersom zijn zodat het publiek beter kan volgen.

TIP 3 : Als ik refereer naar mijn dagboek dan kan ik dat beter meebrengen dan is het voor de toehoorder duidelijker. Ik moet het dan nog niet letterlijk aflezen maar nu lijkt het alsof ik het opzeg. 

TIP 4 : De pauzes die ik in het begin hou, zou ik mogen herhalen als het over mijn grootste angst en de top 10 van grootste angsten gaat want dat geeft meer  denkpauze voor de toehoorders. Soms gebruik ik de stilte heel goed en soms te weinig.

Stiltes juist gebruiken om het publiek te laten nadenken is zeer krachtig.

TIP 5 : Als iemand uit het publiek een antwoord roept ook al is dat niet wat ik verwacht dan moet ik dat altijd aandacht geven en gewoon zeggen, ja dat kan ook.  Zo betrek ik het publiek veel beter en geef ik het publiek het gevoel dat ze gehoord worden.

Geef dus ALTIJD AANDACHT aan de antwoorden vanuit het publiek.

Wil jij ook je sprekerstalent aanspreken en kijken of je nog kan groeien in deze fundamentele soft skill? Kom dan gerust eens GRATIS mee naar Toastmasters Hasselt. Je leert er altijd iets bij.

Ja ik kom mee naar de volgende sessie (gratis)

Want na de oefeningen tijdens onze sessies bij Toastmasters is er altijd een netwerkmoment. Dat wil je niet missen.

Tot binnenkort

Nicole V.

Chief officer for happy profit

Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker