Hoe een gebrek aan fundamentele vaardigheden leidt tot digitale ellende?.


Er zijn een aantal fundamentele kernvaardigheden nodig om een zekere mate van logica en kritisch denkvermogen te hebben om in deze digitale datamaatschappij goed te kunnen overleven en een eigen koers te kunnen bepalen. Wat blijkt nu uit onderzoek en wat kunnen de gevolgen zijn?

Uit Onderzoek van de OECD (Programme for the international assesment of adult competenties, PIAAC) blijkt iets opmerkelijks. Het brengt in kaart hoe volwassenen zowel thuis als op het werk omgaan met alledaagse informatie.

Er wordt getest op geletterdheid, cijferkunde en probleemoplossend denken. Tussen de 4.9 en 27.7 procent van de ondervraagden behoort tot het laagste niveau van geletterdheid en 8.1 tot 31.7 procent haalt het laagste niveau van rekenvaardigheid. Slechts tussen de 2.9 en 8.8 percent van de ondervraagden scoort op het hoogste niveau van probleemoplossend vermogen in een technologierijke omgeving. 

Wat mogen we hieruit concluderen en wat kunnen de gevolgen zijn?

Een groot gedeelte van de groep dus ook jongeren, beschikt niet over de meest gewone vaardigheden om goed te kunnen functioneren in de huidige digitale maatschappij. Ze kunnen  in de digitale samenleving op grote schaal het slachtoffer worden van de belangen van anderen die macht en invloed hebben om bepaalde disinformatie te verspreiden en iemands leven in een bepaalde richting te sturen.

Hoe kritisch denken jou kan behoeden voor valse informatie?
Hoe kritisch denken jou kan behoeden voor valse informatie?

Het gebrek aan fundamentele vaardigheden kan dus leiden tot misopvattingen en leiden tot ellende. Ellende in de vorm van geloven in waardeloze valse informatie en als je daar je gedragingen gaat op afstemmen dan loopt het soms mis. Je zou verkeerde beslissingen kunnen nemen met mogelijke gevolgen voor een ongezond leven, vertrouwen stellen in de verkeerde mensen en onnodige angst voelen. Je kan slachtoffer worden van cyber hacking, cyberpesten, verslavingen, binge-watching, gamen, gokken etc.

Mensen kunnen hierdoor volledig geïsoleerd geraken of uitsluitend geloven in de informatie die ze zoeken over datgene wat ze al geloven en zo nooit geconfronteerd worden met een tegengeluid op basis waarvan ze hun kennis en handelen kunnen verbreden en verbeteren. 

Problemen in de digitale wereld!

De problemen in de digitale wereld van vandaag ontstaan dus niet door een gebrek aan technische vaardigheden maar door een gebrek aan allerlei basis vaardigheden op gebied van rekenkunde, geletterdheid en logisch probleemoplossend denken. Er ligt een zeer grote uitdaging voor het onderwijs en lokale gemeenschappen.

Dit gebrek geldt niet specifiek voor een bepaalde leeftijdsgroep maar voor iedereen. Het lijkt erop dat wij onze hersenen minder en minder zelf inspannen of trainen om verschillende invalshoeken te onderzoeken omdat het gemakkelijker lijkt om gebruiksvriendelijke technologie te consumeren.  Daarin worden wij soms gestuurd, zonder dat wij het door hebben.

Rik Torfs over zijn boek Tijdgeest. Preventie en advies voor een geestelijke gezondheid. Zwijgen is geen optie.

Het gevaar en onze vrije wil.

Zo kan de beïnvloeding veel gemakkelijker op grotere schaal gebeuren. In deze moderne tijd is veel niet wat het lijkt en speelt men vooral in op ons gevoel. Het gesprek met Rik Torfs is daar een mooie aanvulling op.

Bestel je boek over fundamentele skills

Als we alleen maar handelen op wat de digitale informatiestroom en ons gevoel aan geeft (wat dus vaak iets lijkt te zijn in plaats van iets dat werkelijk is) dan komen we los te staan van de feitelijke realiteit. Door de manier waarop wij vandaag van informatie worden voorzien, gekke filmpjes, deep-fake video,  aantrekkelijke fancy koptitels, snel en overal beschikbaar, worden onze hersenen gevoed op een onevenwichtige korte termijn en gaan we niet meer de tijd nemen om dieper na te denken en grondig te analyseren. Wat is er nu ECHT van waar? 

Nicole V.

Chief officer for happy profit

Stuur jouw reactie via het contactformulier

Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker