De code die me bijna over de rand duwde.


Net na de corona kreeg ik een brief dat ik ettelijke duizenden euro's moest terug betalen omdat ik steun gekregen had en die tussenkomst eigenlijk niet had mogen krijgen. Het had betrekking op omzet die ik in het corona jaar zou gerealiseerd hebben. Ik viel bijna omver van verbazing en de rebel in mij stond op. In 2020 had ik als freelancer geen of amper omzet gedraaid. Toen viel eindelijk mijn euro en het heeft mijn persoonlijk en professioneel leven enorm verrijkt.

Er was iets duidelijk mis, het was de zoveelste keer dat ik RSZ moest bij betalen. Nochtans vond ik de schalen van UNIZO heel duidelijk en mijn omzet kende ik ook tot op de eurocent. 

Na ontelbare telefoontjes naar alle mogelijke instanties waarbij de meeste ambtenaren mij met een kluitje in het riet wegstuurden, zei mijn nuchter en rebellerend  brein dat het NIET klopte.

Totdat ik eindelijk een super vriendelijke ambtenaar bij de FOD financiën te pakken kreeg die ECHT luisterde, kreeg ik gehoor. Ik werd face-2-face uitgenodigd om mijn verhaal helemaal uit de doeken te doen en wat bleek? Mijn boekhouder had jaar na jaar een verkeerde code doorgegeven om mijn kosten op mijn personenbelasting brief te vermelden. Dankzij dat corona jaar werd dat uiteindelijk helder.

Hoe één code mij bijna de afgrond in duwde.

Het was maar één cijfertje verkeerd maar al die jaren waren mijn kosten bij mijn omzet geteld. De code 2607 op de aangifte moest simpelweg 2657 zijn.

Het is niet omdat de dingen moeilijk zijn dat we niet durven, het is omdat we niet durven dat de dingen moeilijk zijn. 

Seneca


Waar ik nog het meest gefrustreerd van werd, waren de reacties die ik als argument terug kreeg als ik het probleem aankaartte.

Ken je de reacties van sommige ongelovigen?

1. Als je RSZ moet bij betalen dan heb je de omzet ook gedraaid. 

2. Met de RSZ kan je niets regelen, het is wat het is. Daar is niets aan te doen. Betaal het maar snel en op tijd.

3. Als het op je personenbelasting staat, dan houden wij daar rekening mee, wij kijken niet verder. 

4 Terug trekken van de belastingen of de RSZ, ik denk het niet.

Gelukkig ben ik bij de FOD financiën die ene uitzonderlijke dame tegen gekomen die de moeite nam om mijn verhaal ernstig te nemen en dankzij haar heb ik nu de juiste personenbelastingen aangiftes en kan ik vijf jaar terug in de tijd gaan.  Het merendeel kan ik terugvorderen dankzij die ene ambtenaar die geluisterd heeft zonder vooroordelen. Hierdoor heb ik een diepere en betekenisvollere relatie met de FOD financiën opgebouwd en werd mijn bezwaarschrift ernstig genomen. Dank je wel SH, wiens naam ik niet mag noemen.  Jij hebt het verschil gemaakt. 

Workshop assertief communiceren met overheidsdiensten

Sommige experten maken het verschil en voegen waarden toe, value-selling in al zijn aspecten.

Hiermee wil ik iedereen aanmoedigen om assertief te communiceren en je door niemand tegen te laten houden om tot op het bot uit te zoeken wat er precies mis gaat.  Want met cijfers kan je veel bewijzen maar kan ook heel veel misgaan. Alles verloopt tegenwoordig via geautomatiseerde documenten en rekentools en één verkeerde ingave of toewijzing in een code kan een gigantisch foutief eindresultaat geven. Ik kan het weten!

Wees ook nooit bang om overheidsdiensten alle stukken te bezorgen zodat zij jou correct kunnen informeren en helpen. Deze blog is dan ook een ODE aan alle ambtenaren die verder kijken dan hun eigen afdeling.

Ik was de gelukkige die nét die expert mocht ontmoeten.

Ondernemende groeten

Nicole V.

Chief Officer for Happy profit.

Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker