Vrouwendag: Moeten We Dat Nog Steeds Vieren?


Is het niet overduidelijk? Moeten we werkelijk nog steeds Vrouwendag vieren? De vraag doemt op terwijl we ons afvragen of onze strijd voor gendergelijkheid nog steeds relevant is. Maar laten we eerlijk zijn, het antwoord ligt niet in twijfel. Het is een kwestie van doorzettingsvermogen en een herinnering dat onze reis naar gelijkwaardigheid nog lang niet voorbij is.

Vrouwendag is niet alleen een viering van onze prestaties, maar ook een katalysator voor verandering. Het is een dag waarop we ons verenigen om "the glass ceiling" te doorbreken en een wereld te creëren waar gelijkwaardigheid niet alleen een ideaal is, maar een realiteit die we allemaal omarmen. Dus laten we dit onderwerp samen verkennen en ontdekken hoe we ons een weg banen door de uitdagingen die voor ons liggen.

1. Work-life-balance

Het is geen geheim dat vrouwen vaak twee keer zo hard moeten werken, met een volgeplande dag op het werk en een lange lijst met taken thuis. Het is belangrijk om te beseffen dat onze werkgevers niet altijd op de hoogte zijn van deze uitdagingen, tenzij we ze bespreekbaar maken. Maak daarom de work-life-balance bespreekbaar bij je verantwoordelijke. Alles begint bij begrip en elkaar ondersteunen.

2. Takenstapel blijft groeien

Vrouwen krijgen steeds meer taken toebedeeld zowel op het werk als in de thuissituatie, en vaak nemen ze deze ook zonder veel morren aan. Managers blijven extra taken geven zolang ze op tijd worden afgerond. Betrek daarom je verantwoordelijke bij je takenpakket en geef inzicht in je prioriteiten en het totale takenpakket inclusief al de taken buiten het werk.

3. Het gevoel er niet bij te horen

Veel vrouwen worstelen met het gevoel er niet bij te horen en ervaren dat ze anders behandeld worden. Sluit je aan bij een community waar je gelijkgestemden vindt en waar dit gevoel bespreekbaar is. #samenferm

4. Onderhandel je voorwaarden

Vrouwen moeten niet bang zijn om te onderhandelen over hun voorwaarden en condities, zelfs al tijdens een sollicitatiegesprek. Gebruik facts & figures tijdens onderhandelingen en zet je sterke kwaliteiten in het licht. Argumenteer ook waarom je 80/100 kan werken en toch kwaliteit en efficiëntie aflevert.

5. Omarm het B-woord

Omarm het B-woord - 'Bitch', 'Bossy', enzovoort. Wees authentiek en weet dat respect verdiend moet worden. Bespreek eventuele negatieve opmerkingen met de persoon die ze heeft gemaakt en bekijk leiderschap vanuit verschillende invalshoeken.

Hoe doorbreek je de mythe? Moedig jonge vrouwen aan om succes in verschillende vormen te zien en niet vast te houden aan traditionele rollen. Waarmee ik niet wil zeggen dat rolpatronen ook werken als jij je daar zelf goed bij voelt.

6. Samen Sterker: Vrouwen Empoweren en Leiderschap Herdefiniëren

Laten we deze reis naar gelijkwaardigheid samen aanpakken en elkaar empoweren. Het is tijd om de handen ineen te slaan en elkaar te ondersteunen, want te vaak zien we vrouwen die zichzelf en andere vrouwen klein houden. Laten we die cyclus doorbreken en streven naar een wereld waarin we elkaar laten groeien in plaats van af te breken.

Denk aan de vele vrouwenorganisaties die, ondanks hun nobele doelen, toch mannen aan de top plaatsen. Laten we samenwerken om deze structuren te veranderen en ervoor te zorgen dat vrouwen de leiding hebben over hun eigen pad naar succes.

Samen kunnen we obstakels overwinnen en een toekomst creëren waarin gelijkwaardigheid en empowerment voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Doe mee en laten we samen een krachtige verandering teweegbrengen!

Ontketen je potentieel: Klik hier voor loopbaanboost!

7. Thuis en op het Werk: Elkaar Empoweren

Thuis:

  1. Ondersteun elkaars ambities: Moedig elkaar aan om te dromen en doelen na te streven. Luister naar elkaars ideeën en help bij het ontwikkelen van plannen om ze te bereiken.
  2. Taken verdelen: Creëer een gelijke verdeling van huishoudelijke taken en verantwoordelijkheden. Bespreek en plan wie wat doet, zodat er evenwicht is tussen werk en thuis.
  3. Open communicatie: Zorg voor een open en eerlijke communicatie thuis. Moedig elkaar aan om gedachten, zorgen en gevoelens te delen, en zoek samen naar oplossingen voor eventuele problemen.

Op het werk:

  1. Mentorschap: Bied mentor- en coaching mogelijkheden aan vrouwen binnen de organisatie. Ervaring delen en begeleiding bieden kan helpen bij loopbaanontwikkeling en zelfvertrouwen opbouwen. 
  2. Netwerken: Moedig het opbouwen van professionele netwerken aan, zowel binnen als buiten de organisatie. Dit kan helpen bij het delen van kennis, het verkrijgen van nieuwe kansen en het ondersteunen van elkaar in professionele groei.
  3. Erkenning: Erken de prestaties en bijdragen van vrouwen in de organisatie. Zorg ervoor dat hun werk en successen worden gezien en gewaardeerd, en creëer een cultuur van gelijke erkenning en beloning.

Wil je meer uitdagingen delen of tips ontvangen? Gebruik onze chatbox!

Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker