Solliciteren met Baby in de Koets: Moedige Stap of Professioneel Risico?


Vandaag was ik op bezoek op de jobbeurs in Hasselt. Je ziet er allerlei profielen rondlopen: van de super geïnteresseerden tot de verdwaalden die niet goed weten wat ze daar nu precies moeten doen. Totdat ik een jonge vrouw spotte die met haar baby'tje in de wandelwagen door de massa liep.

Welk gedacht zou bij jou opkomen als recruiter? Wel, ik dacht meteen: die dame heeft wel de moed om de realiteit te tonen. Zo kon ze meteen de reacties van de aanwezige bedrijven zien. Het getuigt van moed en lef om je niet als moeder te laten vangen onder een stolp.

Waarom zou je solliciteren met de baby in de koets mee?

👍Realistische weergave van je leven.

Het laat potentiële werkgevers zien dat je eerlijk bent over je thuissituatie en verantwoordelijkheden. Dit kan helpen om een omgeving te vinden die begripvol en flexibel is ten aanzien van werk-privébalans.

👍Flexibiliteit tonen

Het kan laten zien dat je niet vies bent van  multitasken en flexibel bent, belangrijke eigenschappen voor veel banen. Dat je doorzet ook al is het even moeilijk.

👍Ondersteuning en inclusiviteit testen

Door je baby mee te nemen, kun je de reactie van de werkgever peilen en ontdekken hoe inclusief en ondersteunend de werkomgeving is voor jonge ouders.

👍Noodzakelijkheid

In sommige gevallen is er simpelweg geen andere optie, bijvoorbeeld door een gebrek aan oppas. Het kan dan een pragmatische keuze zijn om toch te solliciteren en daar prioriteit aan te geven. Chapeau dan.

Kinderen voeren sollicitatiegesprek voor Kinderopvang in Amsterdam

Waarom zou je niet solliciteren met de baby in de koets mee?

👉Afleiding

Een baby kan afleidend zijn tijdens het sollicitatiegesprek, zowel voor jou als voor de interviewer. Dit kan het gesprek verstoren en een verwarrende indruk achterlaten.

👉Professionaliteit

Het meenemen van een baby kan door sommige werkgevers als onprofessioneel worden gezien. Dit kan ten koste gaan van je kansen op de baan. Heb je dat ervoor over? 

👉Focus

Zonder de baby erbij kun je je volledig concentreren op het gesprek, je vaardigheden en kwalificaties, wat je kans op succes kan vergroten. Tenzij je smartphone continu rinkelt om je aandacht te vragen voor de baby.

👉Stereotypen en vooroordelen

Sommige werkgevers hebben vooroordelen over ouderschap en de implicaties ervan voor je werkprestaties en inzetbaarheid. Dit kan leiden tot onbewuste bias tijdens de beoordeling. Voor jou dus de uitdaging om dit te weerleggen.

Conclusie

De jonge vrouw op de jobbeurs in Hasselt toonde in ieder geval lef en moed.  Want de combinatie van werk en privé is een realiteit die veel jonge ouders dagelijks ervaren. Moederen is een job op zich ongeacht wie dit in het gezin op zich neemt en je moet een goede organisator zijn om dit allemaal in goede banen te leiden.

Heb jij ervaringen met solliciteren als ouder of heb je ooit een sollicitant gezien die zijn/haar kindje meenam? Deel je ervaringen en meningen in de comments hieronder. Laten we samen het gesprek aangaan over inclusiviteit en flexibiliteit in het moderne werkveld!

Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker