De Werkelijkheid van Dromen: Waarom Ze Uitkomen Maar Niet Zoals Verwacht


Herinner je je de droom die je als kind had om astronaut, rockster of beroemde schrijver te worden? Misschien ben je geen astronaut geworden, maar werk je wel in een gelijkaardig veld dat je fascineert. Misschien rock je de wereld niet vanaf een podium, maar wel in een andere betekenisvolle context. Dromen hebben een fascinerende manier om uit te komen, vaak op manieren die we niet hadden verwacht. Dit artikel neemt je mee in magische wereld van dromen en waarom het belangrijk is om je studenten aan te moedigen te blijven dromen.

De Belangrijke Rol van Dromen

In deze wereld van coaching, begeleiding en opvoeden is het van levensbelang dat we onze jongeren en cliënten aanmoedigen om te dromen. Het vermogen om beelden te construeren van hoe hun leven er over drie tot vijf jaar uit zou kunnen zien, is een krachtige motor voor persoonlijke en professionele groei. Dromen en visualiseren helpen niet alleen bij het creëren van een toekomstvisie, maar brengen ook de realiteit dichterbij.

Veranderende Perspectieven op Dromen en Visualiseren

Hoewel dromen niet altijd precies uitkomen zoals we ze hebben gedroomd, vertonen ze vaak sterke gelijkenissen. Ik noem het dan de KALEIDODROOM. Het gaat erom dat we de moed hebben om onze dromen te zien en te blijven volgen. Ook al komen ze niet 100% uit, ze gelijken er sterk op.

Persoonlijke Ervaringen met Dromen

Ooit vond ik het belangrijk om een leidinggevende functie te bekleden. Uiteindelijk werd ik administratief-commercieel directeur. Het was niet precies zoals ik had gedroomd, maar het benaderde mijn droom sterk. Ik was best trots op mezelf. Mijn KALEIDODROOM.

Onlangs visualiseerde ik me dat ik een netwerk zou vinden waar kennisdeling en een familiaire sfeer zou zijn. Ik ben namelijk snel verveeld door dagdagelijkse praatjes over koetjes en kalfjes. Ik denk dat ik het gevonden heb. Ja echt! Wekelijks kom ik samen met een groep leergierigen  genoemd "English Lovers"  waar we de Engelse taal bestuderen. Ik ben de "teacher-begeleider" en geniet er elke week van. Ik leer ook heel veel van hen want ik word soms serieus uitgedaagd. Geloof me maar.

English Lovers komen wekelijks samen en bestuderen de Engelse Taal
English Lovers komen wekelijks samen en bestuderen de Engelse Taal

Inspirerend Voorbeeld van Veerkracht vanuit mijn coachende rol

Een Onverwachte Wending: de KALEIDODROOM door Emma

Emma: "Weet je, ik had altijd de droom om ballerina te worden. Ik heb me zelfs aangemeld bij de balletschool in Antwerpen."

Nicole: "Oh, echt? En hoe ging dat?"

Emma: "Nou, ik kwam helaas niet door de keuring. Het was een enorme teleurstelling destijds."

Nicole: "Dat kan ik me voorstellen. Maar hoe ben je daarmee omgegaan?"

Emma: "In eerste instantie was het moeilijk, maar toen kreeg ik de kans om hoofdmonitrice te worden bij een animatieteam. Nu treed ik elke week op voor een publiek, ook niet slecht hé?

Nicole : "Dat klinkt als een prachtige Kaleidodroom!" 

Emma: "Absoluut. Ik heb geleerd dat veerkracht gaat over het accepteren van de geschenken van het universum, zelfs als ze niet precies zijn wat je verwachtte. Door daar vrede en plezier in te vinden, dat maakt mijn leven ongelooflijk kleurrijk en vervullend.

Het Beschrijven van Een Creatieve en Tevreden Persoon

Hoe beschrijf je iemand die tevreden is met wat hij heeft bereikt, ook al is het niet 100% de droom? De Kaleidodroom zoals ik dat in mijn gesprekken noem.

Deze persoon is een veerkrachtige architect van zijn eigen geluk, iemand die schoonheid vindt in de afgeleiden van zijn oorspronkelijke dromen. Hij bewandelt nieuwe paden met creatieve flair, voortdurend zoekend naar groei en plezier in de reis.  Deze tevredenheid komt voort uit een dieper begrip dat het leven, met al zijn onverwachte wendingen, precies de canvas is waarop hij zijn uniek meesterwerk creëert.

Sommigen zijn de veerkrachtige architecten van hun eigen geluk. Juist omdat zij de schoonheid vinden in de afgeleiden van hun oorspronkelijke dromen. Hun tevredenheid komt voort uit een dieper begrip van het leven.

Nicole V.


Oproep tot Actie voor Begeleiders, Leerkrachten en Mentoren

Hoe kunnen wij, als begeleiders, leerkrachten en mentoren, onze studenten aanzetten om meer te dromen? Hier zijn enkele strategieën:

✔Creëer een Veilige en Ondersteunende Omgeving

✔Gebruik Inspirerende Verhalen en Voorbeelden

✔Moedig Visualisatieoefeningen aan van hun toekomstige "Ik"

✔Ondersteun het Stellen van Bereikbare Doelen

✔Faciliteer Reflectiemomenten over hun dromen

✔Stimuleer Creativiteit en Originaliteit via spel

De Reis van Dromen: Van Zaad tot Bloei

Net zoals een zaadje dat geplant wordt en uitgroeit tot een bloem, ontwikkelen onze dromen zich vaak op onverwachte manieren. Het zaadje dat je plant, kan uitgroeien tot een bloem die je misschien niet helemaal zo had voorzien, maar toch prachtig en waardevol is. Zo ook met onze dromen en doelen. Ze bloeien vaak op manieren die we niet hadden voorspeld, maar die ons leven verrijken op manieren die we nooit hadden kunnen bedenken. Blijf dromen, blijf planten, en geniet van de onverwachte bloemen die in je leven zullen bloeien.

Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker