Identificeer denkfouten in je recruteringsproces #soft skill


Ons brein ontvangt miljoenen bits per dag aan informatie. Schattingen van het aantal synapsen of verbindingen in de hersenen lopen uiteen van 1014 tot 5 x 1014 (100 tot 500 biljoen). Het zal je dan ook niet verbazen dat daar nogal wat verkeerde beslissingen kunnen bij zijn. Denkfouten die ook regelmatig naar boven komen tijdens jobbeschrijvingen en last but not least ook tijdens interviews. Hoe leer je in enkele stappen om divers en onbevooroordeeld te recruteren? Een onmisbare soft skill voor succesvolle resultaten.

S T A R T met je bewust te zijn van  je eigen denkfouten.  

 1. IDENTIFICEER : Zelfkennis is de sleutel tot verbetering. Als je weet dat ons brein zoveel binnen krijgt, dan besef je ook dat het brein niet alles even kwalitatief kan behandelen. Integendeel, er sluipen veek denkfouten binnen zonder dat je het zelf weet.
 2. SOORTEN denkfouten. Tijdens een eerste contact gaan we op zoek naar bevestiging van onze eigen overtuigingen en geloof. We wissen onbewust tegenstellingen. Je leest bijvoorbeeld een CV en je hebt ooit een conflict gehad met persoon X uit de buurt van Molenbeek. Je gaat automatisch reflecteren en die kandiaat maakt weinig kans. Ook al heeft hij de juiste skills. Dat wordt ook wel het HORN effect genoemd. Je ziet alleen de negatieve kanten en dat beïnvloedt jouw beslissing ongeacht de kwaliteit. Of het tegenovergestelde kan ook. Je buurjongen of buurmeisje komt naar het interview en je handelt met het HALO effect. Je reflecteert de  fijne herinneringen van toen op de sollicitant (m/v/x). Je gaat die eigenschappen ook nu nog toezeggen aan dit profiel. Je kan het vergelijken met het geloof over de talenten van jouw eigen kinderen. Je gaat buitengewone talenten toewijzen zodat de potentiêle starter emotioneel bij jou in de bovenste schuiflade ligt. 
 3. Het VERWACHTINGSPATROON ligt te hoog. Je hebt van je overste een ideaal profiel doorgekregen waarbij de focus vooral ligt op verwachtingen die bijna niet haalbaar zijn. Witte raven bestaan niet. Ze hebben nooit bestaan.  Bedenk ook even ...wat ben je met een starter die alles kan maar geen groeipotentieel heeft? Er wordt dus te weinig gedacht in groeimogelijkheden en potentieel.
 4. BESLUIT nooit in een emotionele toestand. VERMIJD HATS (hungy, angry, tired or scared). Neem zeker voldoende tijd voor elke sollicitant. Beschouw hem als een potentiële klant.
 5. We weten allemaal dat DIVERS recruteren een sterk voordeel is en meer kans geeft op succes. Probeer zeker te vermijden dat je allemaal dezelfde profielen in je team hebt. ZOEK waar iemand het team kan aanvullen en versterken. Jij bent  NIET de norm.

Wat bedoel je met divers, omschrijf divers?  Voor Venditio+ gaat dat veel verder dan man/vrouw of kleurling. Het gaat over andersdenkenden. Wij ijveren ervoor om gekleurde taal te vermijden in de jobomschrijving (vb gorillataal). Laat je vacature nakijken door verschillende diverse profielen in de organisatie. Wij raden ook altijd aan om de visvijver te vergroten en kijk eens bij concullega's, scholen en universiteiten, etc. Duaal leren kan ook een mogelijke oplossing zijn voor technische beroepen. Er zijn veel meer mogelijkheden dan de klassieke gekende zoekwegen.

Ja stuur mij de interview scorecard

MOGELIJKE OPLOSSING om ANDERS te RECRUTEREN.

Werken met interview scorecards is één van onze oplossingen. Alle CV's worden door verschillende leden gelezen. De scorecards worden individueel ingevuld en er is een vakje voor opmerkingen. Hetzelfde systeem kan toegepast worden tijdens het intervieuw, waarbij verschillende panelleden hun feedback geven. Stel zeker de vragen op dezelfde manier aan elk van de kandidaten en zorg ervoor dat het panel DIVERS is. De interview scorecard geeft waardevolle inzichten. Zo sta je ook niet alleen als de kandidaat niet zou meevallen. Belangrijk is dan wel dat je de scorecard terug evolueert en eventueel aanpast.  Een ander voordeel is dat de leidinggevende niet alleen verantwoordelijk is voor de keuze maar iedereen van het panel draagt zijn steentje bij.

Weet jij welke denkfouten je maakt? Of wil je dat eens onderzoeken?

Gratis spiegelgesprek

Al deze denkfouten gebeuren ook tijdens het voeren van een verzuimgesprek, evolutie-of functioneringsgesprek. Doe zoals één van onze deelnemers en laat je inspireren door Venditio+ tijdens één van onze sessies.

Incompany Trainingen per 1/2 dag ​​​​​​​

 • Succesvol verkopen is helpen kopen
 • Customer Care in het hart van je organisatie
 • Bloggen/Vloggen : "Hoe word jij je eigen video-performer?"
 • Soft skills voor meer succes in ondernemerschap
 • Functioneert je functioneringsgesprek nog wel?
 • Balanced Leadership voor beginners : Gung Ho principes
 • Werken met jongvolwassenen in je team
 • Ambassify me 4.0 voor meer betrokkenheid (social media)

Vind je niet wat je zoekt, bellen kan ook. Een goed gesprek levert altijd iets op.

Boek je online gesprek

Ik ben alvast super benieuwd.

Hartelijk welkom.

Nicole V.

0476/87 24 50

ps andere blogs lezen 

#recruteren #onbevooroordeeld #aanwerven #werving #softskills #diversiteit

Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker