Hoe kunnen we werk weer lonend en zinvol maken?


Hoe kunnen we mensen weer warm maken voor werken met goesting? Betekenis en zinvolheid geven aan hetgeen ze doen? Hoe kunnen we alle talenten kansen geven om gelukkiger in het leven te staan. Mensen hebben recht op zinvol werk en op eigenwaarde.  LOVE for TALENT i.p.v. WAR for TALENT @hildecrevits.

Hilde Crevits wil de nadruk leggen op re-activering en sneller op de bal spelen bij medewerkers die (on)vrijwillig uit vallen. Levenslang opleiden behoort ook tot de acties alsook werkbaar werk en jobmobiliteit. Dat zijn allemaal mooie punten. Volgens mij speelt er veel meer en ligt het niet aan de mensen maar aan de huidige werkcultuur. We missen iets fundamenteels.

Gisteren had ik nog een gesprek met een HR manager. Ze vindt geen salesprofielen. Er komt zelfs geen enkele reactie meer. Dat is voor mij een teken dat de mismatch compleet is.  Want geen enkele job is zo boeiend en afwisselend dan een uitdaging in sales. Mijn eerste liefde.

Er zijn momenteel meer langdurige zieken dan werklozen. Het dubbele. Je kan toch niet beweren dat ons arbeidsbeleid dan werkt wat re-integratie betreft.  De pool van mensen die het werk doen, wordt steeds kleiner. Hoe lang nog kunnen we dit volhouden? 

Hoe kunnen we werk weer aantrekkelijk, lonend en zinvol maken voor iedereen?

Tijdens mijn coachings hoor ik mensen dikwijls zeggen dat werk meer is dan een loon of centen verdienen. Het is ook een stuk voldoening, zelfontplooiing, verbondenheid en behoren tot een sociaal netwerk. Dat missen ze. Volgens de tijd ervaart slechts 1 op de 3 medewerkers het werk als zinvol.  Daarom dat ik als projectmanager veel tijd steek in teammanagement en de good-feel-spirit in de groep want een ongelukkige verkoper verkoopt minder.

Is er nog wel zinvol werk voor iedereen?

Volgens Agora zal voor elke job die er verdwijnt minstens 3 nieuwe jobvragen bijkomen. Ik vraag mij dan wel af, welke jobs? Bullshit jobs hebben we genoeg, onderbetaalde ook. De pakjesbezorgers kunnen ervan meespreken. Niet iedereen kan/wil programmeur, ingenieur of dokter worden.

De productiviteit ligt bijzonder hoog en de rek is eruit. Het resultaat is dat langer werken geen echte oplossing biedt. De laatste regeringsbeslissing om medewerkers de kans te geven om hun full-time job in 4 dagen uit te voeren, is dan ook totaal tegenstrijdig met cijfers die aantonen dat men zich geen 12 uren per dag efficiënt en effectief kan inzetten. De mens is geen robot!

Sinds de jaren '90 wordt menselijke arbeid vooral beschouwd als een productiewaarde die alleen betaald wordt in verhouding tot de productiviteit. Dit heeft sommige werken vreugdeloos gemaakt en de mensen geestelijk afgestompt. Door geestdodende repetitieve handelingen in taken, de zinloosheid en de overbodigheid van zoveel andere  taken, gaat de vreugde van het werk verloren. Dat is volgens mij ook één van de belangrijkste redenen waarom salesprofielen afhaken.

Het probleem van de werkloosheid heeft zijn wortels in een verkeerd denksysteem dat gericht is op menselijke arbeid als productiewaarde. Zoek het dus niet bij de mensen maar bij het systeem. Ons huidig arbeidssysteem is ook nog eens binair. Je hebt werk of je hebt geen werk, daartussen ligt niets. Nochtans willen heel veel mensen aan het werk voor minder uren/week.

Geen economische crisis maar een crisis van de economie, een crisis van zinvolheid.

De werkloosheid neemt toe, de economische crisis is een feit. Maar is het niet meer een crisis van de economie en van zinvolheid? De menselijke handelingen worden hoe langer hoe meer vervangen door automatisatie. Waarbij de paradox is dat de input soms alleen door de mensen gedaan wordt en het denkwerk soms door algoritmen. De omgekeerde wereld.

Advies over werkwaarheidscheques

Wat kan werk weer aantrekkelijk maken volgens geluksprofessoren?

AUTONOMIE : Laat medewerkers autonoom beslissen hoe en wanneer of waar ze het werk doen (als dat enigzins mogelijk is-salesprofielen kunnen dat). Tijdens corona hebben ze bewezen dat het kan. Hou rekening met hun voorstellen om het werk aangenamer te maken. Er zit meer leiderschap in de medewerkers dan je denkt.

BETROKKENHEID : Betrek hen bij de beslissingen die een impact hebben op hun werk en leven. Ga voor meer kwaliteit in het leven en op het werk. Forbes 500 bedrijven tonen aan dat het meer oplevert. 

COMPETENT : Laat hen zelf beslissen welke tools ze nodig hebben om te investeren in hun eigen competenties om te groeien. Er zijn 101 leervormen en niet alle antwoorden komen uit een app.

Laat ons de schouders zetten onder een stijging van zinvol werk voor alle functiegroepen, een halvering van monotoon werk en het verhogen van het aantal actieve jobs. Daar willen wij bij Venditioplus mee voor ijveren.

Animatie filmpje van Rocky Grispen over @venditioplus

Verbindende groeten

Nicole V.

Auteur #vrijomtezijn

#vankraptenaarkansen #werkgeluk #werktevredenheid #werkplezier #werken #softskills #werknaarloon #zinvolwerk #leiderschap #softskills #visie #onafhankelijkheid #inspiratie

Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker