Bedrijven menselijker maken voor een duurzame toekomst: een oproep tot actie.


Het langdurige ziekteverlet, waarbij de werknemer minstens één jaar ongeschikt is om te werken omwille van medische redenen is nog altijd in stijgende lijn.  Volgens Securex is dat de afgelopen vijftien jaar met 168% gestegen. De grootste stijging zou zijn bij jongeren en vrouwen in grote bedrijven volgens Partena.

Kan je alles toewijden aan een verandering van mentaliteit?

Ik geloof het niet want de jongeren en vrouwen die ik coach zijn van goede wil en ze willen aan een duurzame toekomst werken. Er is meer, veel meer aan de hand. Er ontbreekt een stuk menselijkheid in de business. De slinger is doorgeslagen. Er is dringend nood aan meer humane waarden in het bedrijfsleven en jongvolwassenen zijn zich daar meer van bewust. Ze willen dat NU en niet morgen of overmorgen. Het leven is te waardevol om in de middelmaat te blijven hangen.

De meeste levensbeschouwingen zijn gemaakt door mensen. De business wordt ook gemaakt door mensen. Elke mens verdient respect en menselijke waardigheid en dat komt toe aan ieder individu. Mensen kunnen zich ontwikkelen. Niet allemaal op hetzelfde tempo omwille van diverse redenen. Iedereen is uniek en onvervangbaar. We hebben meer liefde voor talent nodig dan WAR for talent.

Met deze humane levensbeschouwingen dienen we in de toekomst meer om te gaan en ook met de nodige voorzichtigheid. Het zou  de leidraad moeten vormen van een herziening van de economie. Er bestaat een fundamentele relatie tussen economie en humanisme en juist dat laatste is volgens mijn opinie in sommige bedrijven ver te zoeken. Er is hoop want onlangs ontmoette ik een HR-manager die niet meer  de cv's van sollicitanten als startpunt neemt van het recruteringsproces. Het zegt ook alleen maar iets over het verleden.  Zij nodigt iedereen uit die zich aanmeldt voor een persoonlijk gesprek van mens tot mens, alleen al uit respect voor de inspanning die de sollicitant geleverd heeft.

Wat willen de meeste mensen eigenlijk?


Het bedrijfsleven kan niet alles voor ons oplossen. Ons overmatig consumptiegedrag keert zich tegen ons. Onze hebdonistische levensstijl is onhoudbaar en de huidige crisis is dan ook geen crisis van tekorten maar van hebzuchtigheid.

Koen Vanmechelen beeldende kunstenaar
Koen Vanmechelen beeldende kunstenaar

Jongvolwassenen zijn meer dan ooit op zoek naar zingeving in alles wat ze doen. Ze willen het goede doen en dat vraagt moed. Moed om  het vol te houden en uit de gemakzucht te komen en te beginnen. Dat verdient onze bewondering en ik geloof dat alles beter kan. Net zoals Alicja Gescinska het heeft over de Allmensch van middelmaat tot meesterschap.

Een nieuwe start in 100 dagen

Meer humanisme aub. Niet alleen het NU is belangrijk, ook de TOEKOMST voor de volgende generatie. Van Ik naar Wij.

Humanisme is een unieke levensbeschouwelijk kader waarom wij ons voor de toekomst van de planeet zouden moeten inzetten. Geen goed rentmeesterschap over een aarde in bruikleen, geen zorg dat ook toekomstige generaties in hun individualistische consumptieve behoeften kunnen voorzien maar zorg om een toekomst waarin die projectie die hier en nu betekenis aan ons leven geven en een voedingsbodem hebben voor verdere bloei. Geen humanisme dus met en rigide blik op het  individu, een individu waarvan na de dood niets overblijft, maar een humanisme dat de waarde erkent van een seculier hiernamaals, een toekomst waarin die waardevolle projecten en activiteiten worden voortgezet waaraan wij bij leven en welzijn hebben bijgedragen en waaraan wij ook na onze dood nog verbonden blijven. Wat de mens tot mens maakt, is immers niet alleen dat hij een scheppend wezen is dat vanuit zichzelf waarde geeft maar ook en vooral misschien dat hij voortbouwt en op de schouders staat van alle vorige generaties. Het voortzetten van die ontwikkeling, het streven naar een duurzame ontwikkeling is daarom bij uitstek een humanistische waarde. een modern humanisme biedt een wenkend perspectief voor de zinloosheid van de huidige consumptiemaatschappij. een duurzame leefstijl in politiek inbedden, dat is de hoogste tijd.

(bron sprookjes voor hoogopgeleiden : een publicatie van stichting Socrates onder redactie van Dick Middelhoek)

Heb jij zelf een aantal positieve realisaties gezien of opgemerkt? Klein of groot? Deel ze met ons zodat we meer possibilisme krijgen. Want het kan echt veel beter.

Warme groeten

Nicole V.

Believer, optimist en inspirator

meer blogs over duurzaamheid en de essentie van elk merk

#duurzaamheid "business #werkgeluk #welzijn #possibilisme #duurzaam #duurzaamleven #sustainable #sustainability #duurzaamondernemen #duurzaamwonen #klimaat #milieu #tweedehands #milieuvriendelijk #recycle #zonnepanelen #zerowaste #groen #energie #vintage #ecofriendly #natuur #milieubewust #sustainablefashion #ecologisch #interieur #hergebruik #kringloopgeluk #eco #sustainableliving #handgemaakt #klimaatverandering #duurzamemode

Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker